Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luonto ja ympäristö | Tuoreimmat uutiset
Viewing all 9495 articles
Browse latest View live

Elokuvasusi totuttautuu ihmisiin Oulussa

$
0
0
Suden ulvonta on värittänyt talven pimeimpinä kuukausina Oulun äänimaisemaa. Joulukuusta alkaen aivan keskustan tuntumassa sijaitsevassa Pikisaaressa majaillut elokuvasusi Essu on opiskellut yhteistoimintaa ihmisten kanssa.

Uhanalaisia sammalia löytyi Mallan luonnonpuistosta

$
0
0
Mallan luonnonpuistosta Enontekiöltä on löytynyt ainutlaatuinen uhanalaisten sammalten keskittymä. Metsähallitus löysi viime kesänä muun muassa kuusi erityisesti suojeltavaa tai sellaiseksi ehdotettua lajia.

Vakka-Suomi pysyy kansallispuistossa

$
0
0
Selkämeren kansallispuisto toteutuu hallituksen esittämässä laajuudessa. Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja vahvistaa sen, että Vakka-Suomea ei jätetä pois kansallispuistosta.

Geenimuunneltujen satojen määrä kasvanut maailmassa

$
0
0
Geenimuunneltujen kasvisatojen määrä kasvoi viime vuonna maailmanlaajuisesti, kertoo tuore tutkimus. Bioteknisesti manipuloitujen viljelysten määrä kasvoi kymmenyksellä toissavuoteen verrattuna.

Pisimpään pakkasjaksoon vielä matkaa

$
0
0
Talvella 1965-1966 oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Lapin kaikkien aikojen pisin pakkaskausi. Tuolloin pakkanen paukkui Sallan Naruskalla ja Sodankylän Lokassa 146 päivää. Tämän talven lukemista ennätykseen on matkaa reilu kuukausi.

Ruokinta pitää pikkulinnut hengissä

$
0
0
Pikkulinnut näyttävät selvinneen kohtalaisen hyvin Meri-Lapin talvesta huolimatta ankarasta ja pitkästä pakkasjaksosta. Kemiläinen lintuharrastaja Pentti Rauhala sanoo, että asuinalueilla elävien lintujen selviämisen kannalta niiden talviruokinta on ollut välttämätöntä.

Itämerellä jättijäät

$
0
0
Jääpeitteen laajuus Itämerellä on kasvanut suurimmaksi sitten kevään 1987. Peitteen odotetaan laajenevan edelleen. Säiden lämmetessä lähiviikkoina rannikkoa odottaa paha ahtojääongelma. Selkämerellä on jopa 20 metrin ahtojäävalleja.

Suomalaiset kuvasivat harvinaisen viuhkasalaman

$
0
0
Harvinainen viuhkasalama on valokuvattu Suomessa ensimmäisen kerran. Mikkeliläiset tähtiharrastajat Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne kuvasivat salaman elokuussa Suomenlahden tietämillä voimakkaan ukkosrintaman yllä.

Nepalin etsityin sarvikuononmetsästäjä pidätettiin

$
0
0
Nepalissa on pidätetty maan etsityin sarvikuononmetsästäjä. 32-vuotiaan miehen epäillään tappaneen kuuden vuoden aikana 16 uhanalaista sarvikuonoa.

Särkänniemen delfiinit kiinnostuivat tutkimuslaitteista

$
0
0
Itämeren uhanalaisten pyöriäisten seurantalaitteistoa testattiin tänään Tampereen delfinaariossa. Lähivuosien aikana Itämeren rantavaltiot rakentavat kuunteluverkoston, jolla saadaan aiempaa tarkempi kuva pyöriäisten esiintymispaikoista.

Jäät etelässä kohvaa - vesien pinnat alhaalla

$
0
0
Järvien ja pohjavesien pinnat ovat hyvin alhaalla Itä-Suomen suurissa järvissä. Pohjavedet taas ovat alhaalla koko maassa ja routaa on Etelä-Lappia lukuun ottamatta vähän. Järvien jäät taas ovat tavallista paksumpia, mutta etelässä suurin osa on haurasta kohvajäätä.

Helmikuussa oli harvinaisen kylmää

$
0
0
Helmikuun loppupuolen pakkasjakson aikana oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan harvinaisen kylmää. Kuun lopun jakso oli jopa kylmin jakso 50 vuoteen etelä- ja keskiosassa maata. Myös koko talven oli tilastojen mukaan tavallista kylmempi.

Selkämeri saa kansallispuistonsa

$
0
0
Ympäristövaliokunta on päättänyt ehdottaa eduskunnalle Selkämeren kansallispuiston perustamista. Valiokunta katsoo, että Selkämeren alue edustaa muuttuvine kasvillisuusvyöhykkeineen tällä hetkellä parhaiten Itämeren vedenalaisen luonnon monimuotoisuutta Suomessa. Hanke toteutetaan suunnitellussa laajuudessa ja mukana on alueita myös Vakka-Suomesta.

Ruskeat lehtopöllöt ovat kirineet harmaiden rinnalle

$
0
0
Ruskeiden lehtopöllöjen määrä on kasvanut ilmastonmuutoksen myötä, käy ilmi Helsingin yliopiston tutkimuksesta. Vielä 1980-luvun alussa ruskeita lehtopöllöjä oli kolmannes lehtopöllöistä, mutta nyt ne ovat kirineet harmaiden lajitoveriensa kanssa tasoihin.

Islantilainen haverilaiva vuotaa öljyä nyt Ruotsin rannikolla

$
0
0
Norjassa pari viikkoa sitten haaksirikkoutunut islantilainen rahtilaiva vuotaa nyt öljyä Ruotsin rannikolle, kertoi Ruotsin merivartiosto tiistaina. Godafoss-alus on parhaillaan matkalla kohti Tanskan Odensea, jossa sitä on määrä korjata.

Tiedemiehet: Talven ääri-ilmiöt yhteydessä ilmastonmuutokseen

$
0
0
Tänä talvena koetut runsaat lumisateet ja muut rankat myrskyt saattavat olla seurausta ilman lisääntyneestä kosteudesta. Kosteuden lisääntyminen taas johtuu maapallon ilmastonmuutoksesta, tiedemiehet arvelevat.

BirdLife tyrmää haahkojen kevätmetsästyksen sallimisen

$
0
0
BirdLife Suomi tuomitsee Ahvenanmaan maakuntahallituksen tiistaina tekemän päätöksen, jonka mukaan haahkaa voidaan taas tänä keväänä metsästää Ahvenanmaalla.

Tutkimus: Maapallolla käynnissä kuudes eläinten joukkotuho

$
0
0
Ihmiskunta saattaa aiheuttaa järjestyksessään kuudennen joukkosukupuuton maapallolla. Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan nisäkkäitä on hävinnyt maailmasta hälyttävää tahtia. Syynä on ihmisten toiminta.

Sipoonkorven kansallispuiston perustaminen varmistui

$
0
0
Eduskunta on hyväksynyt Sipoonkorven kansallispuiston perustamisen. Laki kansallispuistosta hyväksyttiin keskiviikkona äänin 159-23.

Bakteereilla voidaan tulevaisuudessa hoitaa sairauksia

$
0
0
Bakteeritutkimuksen nopea edistyminen avaa uusia näkymiä monien sairauksien hoitoon. Viime aikaisten havaintojen mukaan tiettyjen bakteerien puute voi osaltaan vaikuttaa mm. diabetekseen ja keliakiaan, ehkä jopa syöpään. Myös ylipainoa saatetaan tulevaisuudessa hoitaa bakteereilla.
Viewing all 9495 articles
Browse latest View live